Субота, 04.05.2024, 06:00
Головна » 2011 » Жовтень » 14 » Готові йти в огонь і воду
20:15
Готові йти в огонь і воду


   У тому, певно, свій особливо глибокий символ, що якраз 17 вересня, коли православна церква вшановує ікону Божої Матері «Неопалима Купина», тепер відзначають своє професійне свято й українські рятівники.

   Священний образ Неопалимої Купини зазвичай наділяють чудодійною силою захисту майна від вогню. А День рятівника – свято мужніх, сильних та відважних людей, які завжди готові прийти на допомогу тим, хто опинився в біді перед лицем стихії, природних та техногенних катастроф. 

   Щоденні оперативні повідомлення про різні надзвичайні події, пожежі чи інші прикрі стихії або катаклізми, якими наразі надміру пістрявіють шпальти друкованих видань або передачі електронних ЗМІ, часом нагадують фронтові зведення з поля бойових дій. А відтак мимоволі спонукають до думки: либонь, і христинівським рятувальникам спокій тільки сниться. Цифри щодо надзвичайних ситуацій та їх наслідків були б жахливими, якби не робота, яка виконується працівниками рятувальної служби, бо, мабуть, не проходить жодного дня, щоб бійці МНС не вступали в боротьбу за життя та майно громадян.


   «Запобігти! Врятувати! Допомогти!» – незмінне гасло Міністерства надзвичайних ситуацій України. Ці слова навіки викарбувалися в серцях рятувальників, тих, хто ризикує собою заради інших, забуває про сон та спокій, залишаючи дома рідних та близьких, чимдуж мчить на допомогу тим, хто її потребує. Те, що для нас героїчний подвиг, для них – щоденна кропітка робота, святий обов’язок, покликання душі та серця.

   Рятувальник – це не просто професія, це стан душі, адже своєю повсякденною самовідданою працею, пов’язаною з ризиком, він завжди готовий прийти на допомогу та виконати найважливіше своє завдання – врятувати та захистити людське життя.


   Про цю професію можна сказати, що вона «ліпить», формує людину, з колишнього недосвідченого юнака робить справжнього чоловіка, готового протистояти будь-яким труднощам та небезпекам, формує з різних людей згуртований колектив, де кожен готовий у будь-яку хвилину підставити товаришу своє плече. Сьогодні рятувальник – це одна із найблагородніших професій, яка об’єднує відважних і самовідданих людей, чий високий професіоналізм, постійна готовність до самопожертви забезпечують кожній українській родині надійний захист від природних та техногенних лих.

   Та протягом багаторічної служби трапляються і курйозні випадки. Одного разу молодий чоловік, будучи напідпитку, впустив в отвір громадського туалету свій мобільний телефон, і не придумав нічого кращого, як роздягтися та спробувати спуститися вниз. Але застряг… Відділення рятувальників виїхало на порятунок бідоласі. Обв’язавши мотузкою, його почали тягти, та виявилося, що таким способом допомогти чоловіку не вдасться. Тож за допомогою спеціальних інструментів довелося розширювати отвір, а потім ще й влаштувати імпровізований душ, щоб чоловік зміг набути більш-менш нормального чистого вигляду.


   Робота, це, звісно, дуже добре. Тим паче, коли вона приносить справжнє задоволення. Проте відповідальна робота рятувальників потребує максимальної присутності. А вдома кожного з них чекають рідні та близькі, які змирилися з військовим життям своїх синів, братів, чоловіків, батьків у мирний час та всіляко їх підтримують.

   Напередодні професійного свята, 16 вересня, на території Христинівського районного відділу УМНС відбулися урочисті святкові заходи. Колектив рятівників району вітали перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Іваненчук, заступник голови районної ради Микола Єременко та міський голова Микола Наконечний. Звертаючись до присутніх, вони передусім висловлювали подяку та захоплення тими людьми, які щодня, часто ризикуючи власним життям, готові прийти на допомогу.


   Міський голова Микола Наконечний побажав рятівникам Христинівщини міцного здоров’я, всіляких гараздів, побільше життєвих благ і якомога менше тривожних викликів та вручив цінний подарунок. Упродовж урочистостей пісенні вітання колективу Христинівського районного відділу УМНС дарували працівники районного будинку культури.

   За сумлінне виконання своїх посадових службових обов’язків, високий професіоналізм, вагомий внесок у забезпечення пожежної та техногенної безпеки району та з нагоди Дня рятівника кращі співробітники райвідділу були нагороджені Грамотами райдержадміністрації та міської ради, Подяками районної ради.


   Після завершення урочистостей рятувальники провели для учнів 5-6 класів акцію «Запобігти. Врятувати. Допомогти». Вони розповідали дітям про правила поведінки у різних екстремальних ситуаціях: під час пожежі, на воді, поводження з газом, під час відпочинку на природі, як уникнути нещасних випадків та травматизму в осінній та зимовий період та ін. Діти із задоволенням відповідали на запитання рятувальників та розповідали про правила поведінки під час надзвичайних ситуацій, які вони вже знають. Особливо дітям сподобався бойовий одяг рятувальників, який кожен бажаючий міг приміряти на себе. А потім учням продемонстрували пожежний автомобіль та його пожежно-технічне обладнання, яке використовується під час гасіння пожеж та ліквідації надзвичайних ситуацій. Відкривалися всі відсіки. Дітям показували і розказували про призначення та використання пожежної драбини, рукавів, стволів, апаратів АСП-2, гідравлічних ножиць та іншого аварійно-рятувального обладнання. Бажаючі мали змогу посиділи у пожежному автомобілі. А потім від пожежної автоцистерни подавали піну та воду – і всім це дуже сподобалось, адже юні сміливці змогли і самі, разом з бійцем МНС, потримати пожежний ствол, уявляючи себе при цьому справжнім пожежним.


   Таким чином діти ближче познайомилися з мужньою професією рятувальників та отримали корисні знання і поради від працівників МНС, які, можливо, у майбутньому їм знадобляться.

   Як розповідають самі рятувальники, мета акції – навчити діток правильно поводитися з основними засобами пожежогасіння, не допускати помилок під час виникнення надзвичайних ситуацій, надати дітям додаткові знання відносно того, як діяти в зимню погоду на льоду, як поводити себе вдома, щоб не допустити витоку газу у квартирах, як поводитися під час виникненнях пожежі. Дітям надається як теоретична, так і практична інформація.

   В основному такі акції проходять кілька разів на рік. Але екскурсії до пожежної частини здійснюються частіше, під час яких так само показують пожежний автомобіль, подають воду та роблять бойове розгортання.


   Кажуть, що доля обирає людину. Ми можемо втікати од неї, одначе довго втікати від долі неможливо. Дехто не тікає, а свідомо й гордо приймає свою долю, нехай небезпечну, нехай нелегку, але таку потрібну людям і державі професію рятівника. Тож ще раз зі святом всіх, хто вибрав для себе непростий, але такий потрібний для суспільства життєвий шлях – бути рятувальником. Нехай у Ваших родинах завжди панує мир та злагода, а у серцях тих, хто завдяки Вам отримав другий шанс на щасливе майбутнє, довіку жевріє незгасаючий вогонь безмежної вдячності.

   Сухих Вам рукавів!













Підготував Олександр Неситов
Фото: Сергій Фещук

Категорія: Свята, урочистості | Переглядів: 1731 | Додав: spasatel | Теги: Рятівник, свято, вогонь | Рейтинг: 0.0/0

Всього коментарів: 0
Имя *:
Email:
Код *:
Христинівський РВ УМНС України в Черкаській області © 2024 | | Розробка та дизайн: Сергій Фещук